Hoppa över till primär navigering Hoppa över till innehåll Hoppa över till sidfot
Tillbaka till Blogg

ATT PADDLA KAJAK SOM NYBÖRJARE

a small boat in a large body of water

 

Är du sugen på att ge dig ut och paddla men orolig över hur man faktiskt gör för att du aldrig gjort det tidigare? Oroa dig inte – jag gjorde det med en kompis för en vecka sen och en timme in höll vi absolut en konversation om hur proffsiga vi måste se ut. Little did we know att en kompis till oss satt på Kristinebergsklipporna och hörde den konversationen… Vet inte riktigt om hon höll med oss, MEN det viktiga är att vi kände oss proffsiga. Eller hur?

Vi spolar tillbaka till ett dygn tidigare. Stockholm hade bjudit på härligt vårväder i några dagar och vi (jag och min proffsiga kompis då) hade pratat om att hitta på något nytt. Vi googlade på utomhusaktiviteter och kollade runt ett tag men fastnade båda två för att paddla kajak. Vi hamnade på Paddla i Pampas hemsida och bokade in varsin kajak redan till nästa dag.

Paddla kajak var något vi båda gjort senast för kanske 8 år sedan tillsammans med skolan. Alltså hade vi i princip noll erfarenhet. Vi promenerade genom marinan förväntansfulla, smått nervösa och glada över hur soligt det var. Väl framme på PiP (ja, vi har blivit så bekväma där att vi nu förkortar butikens namn) välkomnades vi av My som jobbar i butiken. Hon frågade om vi paddlat tidigare och hjälpte oss sedan med hur kapellet, eller kjolen som det tydligen även kan kallas av kajakfolk, ska sitta och gav oss varsin flytväst.

Ute på bryggan fick vi varsin kajak som hon tyckte passade oss oerfarna utan att vi skulle behöva oroa oss för att trilla i det iskalla vattnet. Det var ju trots allt bara april. Hon gick igenom alla instruktioner väldigt pedagogiskt och svarade på alla våra frågor. När vi kände oss tillräckligt färdiglärda var det dags, vi hoppade i våra kajaker och vickade lite på rumpan för att känna av balansen. Vi fick varsin paddel och paddlade sedan sakta men relativt säkert iväg.

Vi hade fått tips om att Kungsholmen runt var en enkel och vacker rutt och vi kan inte annat än att hålla med om det! Vi började paddla längs Hornsbergs Strand, förbi Karlbergs Slott och sedan fortsatte vi längs Kungsholms Strand. Det var fullt av människor ute på promenad och jag är ganska säker på att jag kände en och annan avundsjuk blick på oss.

a small boat in a body of water

När vi kommit fram till Stadshuset var vi båda så pass bekväma och trygga i våra kajaker att vi nu började ta in omgivningen till hundra procent. Och jag måste säga att det är en helt annan sak att uppleva Stockholm från vatten än från mark. Jag vet inte hur många gånger vi sa något i stil med “Wow så fint! Kolla där!” och liknande.

Vi paddlade längs Norr Mälarstrand och mötte ett par andra paddlare som vi glatt vinkade till, så som man gör på sjön. Här var det lite mer vågor än tidigare och vi blev såklart mer uppmärksamma på att hålla balansen. Nu var vi framme vid Smedsuddsbadet och det blev genast lugnare i vattnet igen.

Vi paddlade vidare med Lilla Essingen på vår vänstra sida och Fredhäll till höger. Väl här hade vi fått in en väldigt bra takt och nervositeten vi kände för två timmar sen var som bortblåst. Nu kanske ni förstår att vi vid Kristinebergsklipporna kallade oss själva för proffs – vi paddlade ju hur stabilt och snabbt som helst!

Efter cirka två timmar var vi tillbaka vid PiP:s brygga och möttes återigen av My som väntade spänt på att få höra om vår upplevelse. Vi båda tyckte det var hur kul som helst och kommer definitivt komma tillbaka till Paddla i Pampas! Då kanske vi provar på en ny rutt, vem vet.

Bjussar här nedanför på några tips som kan vara användbara.

Mina 5 tips för dig som ska paddla kajak som nybörjare:

 • Kläder efter väder
  Välj bekväma kläder, tänk dig att du ska ut och springa! Men glöm inte bort att det är en vattensport och att du kan bli blöt.
 • Ta med fika
  Vem säger någonsin nej till kaffe och bulle? Inte jag i alla fall, och tänk dig kombinationen att få fika mitt ute på vattnet. PiP erbjuder fika vilket var toppen för oss som inte hade tänkt på det alls.
 • Känns det osäkert i början? Oroa dig inte – det blir bättre
  Det låter klyschigt, men jag lovar att det blir verkligen bättre. Vi båda var i princip säkra på att vi skulle välta våra kajaker innan, men vi var inte ens i närheten av det. Efter några minuter blir man mer säker och stabil i sin kajak och slutar oroa sig.
 • Gå på toa innan det är dags för avfärd
  Det sista jag sa till min kompis innan vi gick ut till bryggan var “Du har kissat nu va? Vi kommer inte vara tillbaka på typ två timmar.” Jag fick inget direkt svar men antog att hon såklart hade gjort det. Låt oss säga såhär – jag har aldrig sett en nybörjare paddla så fort som hon gjorde dom tio sista minuterna med ren och skär panik i blicken. Hon har absolut lärt sig en läxa.
 • Fråga gärna om en rutt som passar både dig och dagens väder 
  Vi hade som sagt blivit tipsade om att paddla Kungsholmen runt och den rutten var verkligen jättebra för oss. Så mitt sista tips inför din första kajaktur är att fråga personen som hjälper dig vilken rutt hen rekommenderar.Det kommer gå galant, lycka till!
 • Postades i:
Skip to toolbar